Télen is biztonságban

 

A lakástüzeknek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek 60 százaléka a fűtési szezonban történik, ezért az előttünk álló hónapokban fokozott odafigyelésre van szükség.

 

Figyeljünk a kazánokra

 

A fűtőeszközök hőtermelő berendezések, többségük lánggal működik. Hibás telepítésük, nem megfelelő használatuk és a karbantartás hiánya lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethet. Évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni ezeket a berendezéseket.

Ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt, a gyújtóst, az újságpapírt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől. A kipattanó szikrák ellen használjanak szikrafogót. Soha ne locsolják be a tüzelőanyagot benzinnel, gázolajjal. Ezek éghető folyadékok, és jellemzően már szobahőmérsékleten is intenzíven párolognak. Gőzeik szintén éghetőek. Begyújtáskor a kazán ajtaján kicsapó láng, és a felgyülemlett, belobbanó éghető gázok súlyos égési sérülést okozhatnak, a tűz pedig gyorsan továbbterjedhet a közeli bútorokra, tárgyakra.

Kerüljék a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és kátrány lerakódását, amely miatt a kürtő is leszűkül és az égéstermék sem távozik megfelelően. Emellett a kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére. Fejér vármegyében évente 30 lakástűz a kéményben keletkezik.

 

Éljünk az ingyenes kéménysepréssel

 

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyenesen végzik a katasztrófavédelem kéményseprői, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Sokan csak a fűtési időszakban hívnak kéményseprőt, amikor a szakemberek a legleterheltebbek, ilyenkor többet kell várni a helyszíni vizsgálatra. Ugyanakkor nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége a fontos. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Időpontot egyeztetni a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon lehet az online ügyintézés–időpontfoglalás felületen, vagy telefonos ügyintézéssel, a 1818-as telefonszámon, majd a menüben a 9-es, ezután az 1-es nyomógomb választásával. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők az év elején közzétett sormunkaterv alapján.

A rosszul működő, tisztítatlan kémények lakástüzekhez, szén-monoxid-mérgezésekhez vezethetnek, ezért mindenképpen éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

 

A szén-monoxid veszélyéről

 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működése során a környezetében nincs elég levegő. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. A kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, illetve a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amely a fűtéshez a szoba levegőjét használja. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

 

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

 

A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a boltokban elérhető érzékelőket, azonban interneten lehet találkozni nem megbízható készülékekkel. A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

 

https://katasztrofavedelem.hu///application/uploads/documents/2023-10/82719.pdf

 

 

 Akr szenm merok

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Széchenyi 2020

Magyar Falu Program

magyar falu program

Arhívum

Képek tipp

14 sv302459 10